Het mobiele apparaat is bepalend voor het aankooptraject van de klant, blijkt uit Tradedoubler-onderzoek

Het mobiele apparaat is bepalend voor het aankooptraject van de klant, blijkt uit Tradedoubler-onderzoek

Smartphone of tablet? iOS of Android?: Bedrijven moeten gericht investeren om hun mobiele performance marketinggoed te laten renderen 

De huidige feestmaand wordt het grootste mobile commerce-evenement ooit. Winkelketens en bedrijven moeten hun aandeel van de omzet zien binnen te halen. Dan is het erg belangrijk om te weten hoe het gebruikte mobiele apparaat en het besturingssysteem het aankooptraject van de klant beïnvloedt. Dit blijkt uit het juist gepubliceerde onderzoeksrapport Mobile Devices & Behaviour van Tradedoubler, het internationale performance marketing- en technologiebedrijf.

 Mobile Devices & Behaviour is het Engels beschikbaar op www.tradedoubler.com/know-mobile.

Bevindingen
In hun aankooptraject zijn iPhone-gebruikers erg handig en vertrouwd met apps en de beschikbare performance based-verkoopkanalen om het winkelen makkelijk te maken en voordeeltjes te vinden:

o   75 procent van de onderzochte iPhone-gebruikers gebruikt dagelijks apps

o   28 procent zoekt wekelijks naar kortingsbonnen

o   25 procent zoekt ook vanuit een winkel naar kortingsbonnen

o   22 procent is geabonneerd op locatie-gebaseerde aanbiedingen

o   21 procent gebruikt prijsvergelijkings-apps

o   23 procent ontvangt dagaanbiedingen

o   20 procent gebruikt zijn iPhone als klantkaart

iPhone-gebruikers zijn het actiefst en bezoeken het web dagelijks (80 procent); zij zoeken wekelijks naar producten (46 procent); en zij doen minstens wekelijks aankopen (20 procent).

  •  BlackBerry-gebruikers noemen mobile commerce het vaakst een teleurstellende ervaring. Toch staat deze welgestelde en drukbezette groep op de tweede plaats in de rangorde van actieve kopers:

o   31 procent zoekt minstens wekelijks naar producten en kortingsbonnen

o   13 procent doet minstens wekelijks aankopen

Android-gebruikers zijn de tweede groep die mobiel inkopen een teleurstellende ervaring noemt. Zij zijn de hekkensluiters en zijn het minst actief om met hun mobiel aankopen te doen. Slechts 10 procent doet wekelijks een aankoop en dat maakt hen momenteel de minst belangrijke doelgroep.

 Het aantal tablet-bezitters groeit snel en dat maakt mobile commerce ingewikkelder, maar ook interessanter:

o   23 procent van de smartphone-gebruikers heeft ook al een tablet en 36 procent overweegt de aanschaf ervan het komend jaar

o   onder tablet-gebruikers is de conversie, de omzetting van zoeken naar kopen, het grootst: voor 35 procent heeft de tablet de voorkeur om producten mee aan te schaffen

o   tablet-gebruikers doen veel vaker dure aankopen: bijna een vijfde (18 procent) heeft wel eens meer dan €620 uitgegeven in één transactie

Een doelmatige mobiele site is essentieel voor wie een breed mobiel publiek wil bereiken. Android-gebruikers gebruiken veel vaker de mobiele browser dan een app wanneer ze producten zoeken: 19 procent gebruikt de browser, 9 procent een app. Om het aankoopgedrag van deze groep te beïnvloeden, is het noodzakelijk om aanwezig te zijn op prijsvergelijkingssites die verregaand geïntegreerd zijn met barcode-apps.

 “De aankooptrajecten die mobiele kopers volgens ons onderzoek doorlopen, lijken een doolhof”, zegt Dan Cohen, bij Tradedoubler verantwoordelijk voor West-Europa. “Daarom is het van groot belang om te begrijpen hoe de verschillende mobiele apparaten en hun besturingssystemen, het klantgedrag beïnvloeden en stimuleren – van het eerste rondsnuffelen tot de daadwerkelijke aankoop.”

 “In tegenstelling tot de ervaren iPhone-gebruikers, doen veel Android-bezitters nu bijvoorbeeld voor het eerst ervaring op met een smartphone. Maar gezien het groeiende aandeel van dit platform, wordt het steeds belangrijker om Android-bezitters effectief te benaderen”, zegt Cohen.

 Aanbevelingen

Het rapport doet ook aanbevelingen voor bedrijven en winkels die willen profiteren van mobiele klanten:

  • nauwe aansluiting tussen de online en off-line kanalen
  • geoptimaliseerde mobiele websites
  • affiliate-programma´s die de koper volgen
  • beloningen in de vorm van dagaanbiedingen, kortingscodes en andere prestatiemarketing-mogelijkheden om aanvullende omzet te genereren

 “De grote variatie in gedrag tussen de gebruikers van de verschillende apparaten, zoals die uit ons onderzoek blijkt, stelt marketing voor de keuze om de aanpak van de prestatiemarketing toe te snijden op de groep die het meest aankoopbereid is, of om een alomvattende aanpak te ontwikkelen voor alle apparaten en kanalen, die de beperkingen en ongemakken van bepaalde platforms vermijdt. Wij denken dat winkels en product-leveranciers beide kunnen bereiken door goed doordacht te investeren”, zegt Cohen.